2 bölgede yaşayan kişiler ile görüşüldüğünde şu sözlerin duyulduğu kaydediliyor: "Herkes şunu biliyor ki ; Filistin'deki bölünmüşlük, sadece İsrail işgaline hizmet ediyor"
Bu yöndeki uyarıların Filistinli yetkililer tarafından daha fazla dikkate alınmasının gerektiği kaydedilerek şöyle deniyor: "Filistin'deki ikili yönetime karşın temel hizmetlerden sorumlu eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi bakanlıklar durumdan fazla etkilenmiş değiller. Yani ortak hedefler konusunda halen umut var… İsrail'in saldırıları ise birlikteliğin önemini tüm açıklığı ile ortaya koyuyor"
Hamas ile El Fetih arasındaki farkılılıkların, zaten İsrail'in saldırıları ve ablukası nedeniyle sıkıntılı günler geçirmekte olan Filistinlilerin hayatını daha da zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. Üzerinde önemle durulan noktalardan biri İsrail'in söz konusu ablukasının ne derece yıkıcı olduğu… Bu ablukanın, Gazze'deki yoksulluğun yaklaşık yüzde 80'inden, Batı Şeria'daki yoksulluğun da yüzde 45'inden sorumlu olduğu yazılıyor.
Uluslar arası ambargo ile İsrail ablukasının, 2006 yılındaki Filistin seçimlerini takiben Batı Şeria ile Gazze'yi hedef alacak şekilde uygulamaya koyulduğu ancak iki bölgenin, siyasi olarak ayrılması ardından Batı Şeria'daki ambargo ve ablukanın kalktığı anımsatılıyor. Ancak Gazze'dekilerin halen bedel ödediği ve Batı Şeria ile Gazze arasındaki farklılıkların arttığı kaydediliyor.
Gazze ile Batı Şeria arasındaki mevcut siyasi ve ideolojik krizin, uzun süredir devam eden bir takım bölünmelerden kaynaklandığı belirtilerek şöyle deniyor: "Önemli olan Filistinliler arasında birlik sağlamak.Buna yardımcı olabilecek unsurlar da var…"
