İlk uyarısını ocak ayında alan dizi, "Toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı" olduğu gerekçesiyle uyarılar alıyor. Gerekçe, "Bihter'in kocasını, Behlül'ün amcasını, hem de sevdiği kadını aldattığı, ancak bu rolleri üstlenen sanatçıların halk tarafından sevildiği ve böylelikle de ihanetin toplum tarafından onaylanır hale geldiği, bu durumun toplumu zedeleyeceği" sözleriyle ifade ediliyor.Kurulda aksi görüşü savunan üyeler ise görüşlerini şu şekilde dile getiriyor:
"İçinde sanat olan her üründe, mutlaka onaylanan ilişkiler konu edilmez. Dizide, ihanet eden kişiler ve onların çevrelerinde yarattığı yıkım da anlatılmaktadır. Bu yolla yetişkin bireylerin yanlı ve yasak aşk ilişkisini, ahlaki ve vicdani olarak sorgulamasına zemin hazırlanmaktadır. Nitekim eser onaylatan değil, sorgulatan bir kurguya dayanmaktadır."
Günde 4-5 saatini televizyon karşısında geçiren izleyiciler, RTÜK'e ulaştırdıkları şikayetlerinde, en çok izlenen program türü olan yerli dizilerin çocuklar ve gençler için sakıncalı unsurlar içerdiğini, gündüz saatlerinde yayınlanan kadınlara yönelik kuşak programlarının Türk aile yapısına ve genel ahlaka aykırı olduğunu, haber bültenlerinin objektif olmadığını, güncel programlarda ise kişilik haklarının ihlal edildiğini savunuyorlar.
Benim takıldığım konu, "Türk Aile Yapısı" ve "Genel Ahlaka Aykırı Olma" durumu. Bu nasıl bir aile yapısı ve nasıl bir ahlak anlayışı ki, herhangi bir dizideki öpüşme ve sevişme sahnelerinden hemencecik etkileniveriyor ve bozulabiliyor.
Bu nasıl bir aile ve ahlak anlayışı ki, kurgu dünyasındaki görüntülere tepki gösteren bu insanlar; töre cinayetlerini, başlık parası adı altında kız çocuklarının pazarlanmasını, 'berdel' diyerek daha 11 ve 12 yaşındaki kızları kendilerine eş olarak gören yaşı 50'ye dayanmış adamları görmezden geliyor.
Erkeklerle konuştu diye "namusumuz kirlendi" mantığıyla kızını diri diri toprağa gömen babaların yaşadığı bir toplumda, bir dizide iki oyuncu sevişti diye ahlak yapısı bozulacak öyle mi!.. Bu mu sizin ahlak anlayışınız?
Gerçek dünyada yaşanan onca olay karşısında kılınız kıpırdamazken, ekranda kurgu olduğunu bildiğiniz halde iki oyuncunun sevişmesiyle oranız buranız oynuyor ve ahlakınız bozuluyorsa...
Bence sizin niyetiniz bozuk...
Sinan Sayrugaç / Jurnal.Net / 2 Mart 2010
