RSS RSS | ARAMA Jurnal'de ARA
jurnal.net
14-07-2009, Salı
Jurnal.NET
Bilişimde işletim sistemi savaşları
Bilişim dünyasının devleri arasındaki mücadele kızışıyor. Google, Microsoft’a şimdi de işletim sistemi alanında çıkaracağı yeni ürünle rakip oluyor. Yeni sistemin bedava olması Microsoft yöneticilerini düşündürüyor.
İnternet devi Google, yakında piyasaya işletim sistemi sürüyor. 2010'un ikinci yarısında "çok hafif" bilgisayarlarda kullanılmaya başlayacak Google Chrome OS adlı işletim sistemi, dünyadaki bilgisayarların yüzde 90'ında kullanılan Microsoft'un Windows'una rakip olacak.

Yeni sistem, internette gezinti amacıyla geliştirilen "netbook" bilgisayarlara öncelikle yüklenecek. Yeni işletim sistemi, şirketin Microsoft'un internet tarayıcısı İnternet Explorer'la rekabet etmek için eylülde çıkardığı Chrome yazılımı esas alınarak geliştirildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, "yeni işletim sistemi; sade, hızlı ve güvenli olacak. Ara yüz sıkıcı olmayacak. İnternete birkaç saniyede girilebilecek.”

Artık yalnızca arama motoru değil

Uzmanlar, Google'ın yalnızca arama motoru ve dünyanın en çok ziyaret edilen portalı olmakla kalmadığına, aynı zamanda geliştirdiği birçok hizmetle kullanıcı sayısını her geçen gün artırdığına dikkat çekiyorlar.

Bu servisler arasında Google Docs dikkat çekiyor. Google'ın Microsoft'un Office paketine rakip olarak sunduğu internet tabanlı bu uygulamanın yanı sıra beta aşamasını tamamladığı ilan edilen Gmail e-posta servisi de Google'ın güçlü özelliklerinden birini meydana getiriyor.

Google, geçen yıl gündeme getirdiği web tarayıcının ardından yazılım sahasında yeni adımlar atmayı planlıyor. Google, Chrome adlı tarayıcısıyla Microsoft'un Internet Explorer ürününden piyasa payı koparmaya başladı. Microsoft'un yüzde 90'lık piyasa hakimiyetinin söz konusu olduğu işletim sisletim sistemleri, Google'ın yeni hedefini oluşturuyor.

Google, işletim sistemlerinde ilk tecrübesini mobil platformlar için geliştirilen Android ile başarıyla tamamladı. Google şimdi aynı başarısını Chrome OS ile tekrarlamak istiyor.

Birkaç saniyede açılacak

Google'ın temel ilkesi olan yalınlık ve hız, yeni üründe de geçerli olacak. Sistemin birkaç saniye gibi kısa bir süre içerisinde açılması hedefleniyor.

Uyum, Google'ın işletim sistemi geliştirirken önem verdiği bir başka nokta. Google geliştiricileri Chrome OS'un hemen her bilgisayarda hiçbir sıkıntıya neden olmadan çalışacağı müjdesini veriyor.

Yalnızca virüsler değil artık Truva atları, solucanlar ve diğer malware'lerden ötürü internette güvenliğin ön plana çıktığı bir dönemde Google da bu yönde hazırlıklarını yapıyor. Chrome OS, kullanıcıya güvenli bir işletim sistemi olarak sunulacak.

Chrome OS'un elbette en önemli özelliği Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak ücretsiz dağıtılacak olması da önemli özelliklerinden birini meydana getiriyor.


Son 2 Yorum
Misafir | 15-07-2009 22:46:29
Yıllardır anlamıyorum zaten nedir bu microsoft'un kerameti diye. geç bile kaldılar. 1000 köşe döndü adamlar
Misafir | 15-07-2009 18:15:39
OTALIK KIZIŞACAK
YORUMUNUZ:
Misafir kullanıcı adı ile 500 karakter yazabilirsiniz. 500 karakter hakkınız kaldı.
Teknoloji En Çok Okunanlar
ANA SAYFA  |   TÜRKİYE  |   DÜNYA  |   EKONOMİ  |   MEDYA  |   YAŞAM  |   TEKNOLOJİ  |   SPOR  |   ARAŞTIRMA  |   RSS  |   KÜNYE
Copyright © 2000 - 2011 JURNAL.NET, Tüm hakları saklıdır