RSS RSS | ARAMA Jurnal'de ARA
jurnal.net
21-01-2012, Cumartesi
Jurnal.NET
SOPA ve PIPA askıda
Yoğun tepki gören 'internet korsanlığı' karşıtı yasa tasarıları, ABD Kongresi tarafından süresiz olarak rafa kaldırıldı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi, ‘internet korsanlığını’ engellemeye yönelik iki yasa tasarısının görüşme sürecini, belirsiz bir tarihe erteleme kararı aldı.

Ülkedeki müzik ve sinema sektörleri ile internet şirketlerini karşı karşıya getiren tasarılar, iki gündür internette yoğun protestolara hedef oluyordu. Tasarılar ABD'nin birçok şehrinde de protesto edildi.

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’daki Demokrat Parti grubunun lideri Senatör Harry Reid, cuma günü yaptığı açıklamada, 24 Ocak tarihinde ilgili komisyonda görüşülmesi planlanan Entelektüel Mülkiyetin Korunması Yasası (PIPA) adlı tasarının şu an için rafa kaldırıldığını açıkladı.

Bunun üzerine Temsilciler Meclisi’ndeki Yasama Komitesi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Lamar Smith de, Reid’in pozisyonunu takip ederek, Meclis’in önündeki Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası (SOPA) adlı tasarının görüşülmesini, konuya ilişkin ‘daha geniş bir mutabakat sağlanana kadar erteledi.

Smith, “Amerikan icat ve ürünlerini çalan ve satan yabancı hırsızlarla ilgili sorunu çözmek için kullanacağımız yaklaşımı biraz daha düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Tasarıların içeriği

SOPA tasarısı, tescil edilmiş fikir haklarının ve malların internette dolaşımı konusunda devletin yetkisine ek olarak, telif hakkı sahiplerinin yasal mücadele alanını genişletiyor. Yasa uyarınca, ABD organları, telif ya da ticari marka yasalarını ihlal ettiğinden 'şüphelendiği' siteler ile kullanıcılarının faaliyetlerini yeterince takip etmediğine kanaat getirdiği sitelerin erişimini engellemeleri için internet sağlayıcılarını zorlayabilecek.

PIPA tasarısı ise, telif hakları olan müzik, film ve dizi indirilebilen internet sitelerinin kapatılmasını öngörüyor. Kanun, devlete bu internet sitelerine erişimi engelleme ve sitelerin finansman desteğini kesme hakkı veriyor.

Eylemler etkili oldu

İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın İnglizce bölümü başta olmak üzere aralarında Reddit, MoveOn, Mozilla, twitpic, Wordpress ve GlobalVoices gibi büyük isimlerin de bulunduğu bazı siteler, yayınlarını, 18 Ocak günü tasarılara tepki olarak durdurmuştu.

Wikipedia sitesinde karartılan bir ekranda yer alan mesajda, ''Özgür bilginin olmadığı bir dünya düşünün'' çağrısında bulunulmuştu.

Mesajda ayrıca insanlık tarihinin en büyük ansiklopedisini oluşturmak için 10 yıldan uzun bir süredir milyonlarca saat harcandığına dikkat çekilerek, ''Şu anda ABD Kongresi, özgür ve açık internete ölümcül darbe vurabilecek bir tasarıyı görüyor. Farkındalık yaratmak için Wikipedia'da 24 saat sürecek bir karartma uyguluyoruz'' ifadeleri yer alıyordu.

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, "SOPA'nın savunucuları, karşıtlarını korsanlığı savunan ya da mümkün kılmaya çalışan kişiler olarak gösteriyorlar. Ancak bu doğru değil. Yasa tasarısı o kadar kötü hazırlanmış ki, korsanlığı durdurmakla ilgisi olmayan şeyleri de etkileyecek" demişti.

Sosyal paylaşım platformu Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ise, eyleminin ardından yaptığı açıklamada, internetten anlayan, bilinçli liderlere dünyanın ihtiyacı olduğunu ve Facebook'un internetteki özgür ortama zarar verecek her yasaya karşı duracağını belirtmişti.


YORUMUNUZ:
Misafir kullanıcı adı ile 500 karakter yazabilirsiniz. 500 karakter hakkınız kaldı.
Teknoloji En Çok Okunanlar
ANA SAYFA  |   TÜRKİYE  |   DÜNYA  |   EKONOMİ  |   MEDYA  |   YAŞAM  |   TEKNOLOJİ  |   SPOR  |   ARAŞTIRMA  |   RSS  |   KÜNYE
Copyright © 2000 - 2011 JURNAL.NET, Tüm hakları saklıdır