RSS RSS | ARAMA Jurnal'de ARA
jurnal.net
06-01-2012, Cuma
Jurnal.NET
Türkiye'deki gazetecilerin durumu kaygılandırıyor
Amerikan Dışişleri Bakanlığı, gazetecilere yönelik davalarla ilgili endişelerin Ankara'ya aktarıldığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye'deki tutuklu gazetecilere yönelik dava sürecini dikkatle izlediklerini ve Türkiye'de basın özgürlüğüne dair 'güçlü kaygılarını Türk hükümetine açıkça dile getirmeye devam ettiklerini' söyledi.

Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Türkiye'yi ziyareti sırasında ülkesinin basın özgürlüğü konusundaki duruşunu Türk hükümeti nezdinde şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

''Bu davaların sürüyor olmasının, Dışişleri Bakanı Clinton'ın uyarılarının duymazdan gelindiğini gösterdiğine ilişkin bir kaygınız var mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Nuland, ''Bu davanın, uluslararası standartlarla, uluslararası insan haklarıyla tutarlı bir biçimde ilerleyip ilerlemediğini görmemiz gerekiyor. Bir yargıda bulunurken temel alacağımız standart bu'' ifadesini kullandı.

AİHM de sormuştu

'Ergenekon' soruşturması kapsamında tutuklu olan gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener’in, Ankara’ya karşı dava açmak için yaptıkları başvurular, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından gündeme alınmıştı. Mahkeme, iddialar hakkında Türkiye hükümetinden 14 hafta içinde savunma vermesini istemişti.

Her iki gazetecinin 25 Ağustos’ta ayrı ayrı AİHM nezdinde yaptığı başvuruların temelini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci maddesi ve ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesi oluşturuyor. Davacıların, ‘somut kanıt olmaksızın’ tutuklanmalarının ve kendilerine yönelik suçlamaların dayandığı kanıtlar konusunda bilgilendirilmemiş olmalarının, AİHS'nin özgürlük ve güvenlik haklarıyla ilgili 5’inci maddesinin 1'inci ve 4’üncü paragraflarına aykırı olduğu iddia ediliyor.

Tahliye reddedildi

'Ergenekon' soruşturması kapsamında Oda TV adlı internet sitesinde yapılan aramalar sonrası 12'si tutuklu 14 sanık hakkında açılan davanın sekizinci duruşması perşembe günü yapılmıştı. Tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, savunmalarını yapan Ahmet Şık ve Nedim Şener dahil tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Çağlayan'daki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı takip eden sanıkların yakınları ve çok sayıda gazeteci ise açıklanan kararla büyük üzüntü yaşamıştı.

Davanın bir sonraki duruşması 23 Ocak’ta yapılacak.


YORUMUNUZ:
Misafir kullanıcı adı ile 500 karakter yazabilirsiniz. 500 karakter hakkınız kaldı.
Türkiye En Çok Okunanlar
ANA SAYFA  |   TÜRKİYE  |   DÜNYA  |   EKONOMİ  |   MEDYA  |   YAŞAM  |   TEKNOLOJİ  |   SPOR  |   ARAŞTIRMA  |   RSS  |   KÜNYE
Copyright © 2000 - 2011 JURNAL.NET, Tüm hakları saklıdır